Panourile solare întotdeauna spre sud
Unghiul de iradiere al soarelui asupra panourilor solare se schimbă continuu, odată cu mişcarea de rotaţie a pământului.
Acest lucru înseamna că majoritatea razelor solare lovesc panoul solar într-un unghi, deci poziţionarea panourilor solare este importantă atunci când se proiectează sistemul de energie solară.
Radiaţia solară pe parcursul unei zile
Din punct de vedere teoretic orientarea optimă a panourilor solare este spre sud tocmai pentru a putea utiliza radiaţia solară la maxim, pe întreaga perioadă a zilei.
Deoarece condiţiile atmosferice de dimineaţă de la prima oră sunt în general nepotrivite utilizarii energiei solare (rouă, ceaţă, ger, temperaturi mai scăzute ale aerului) se recomandă o deviaţie de 10 grade spre sud-vest a panourilor.
Radiaţia solară pe parcursul unui an
În afară de gradele azimuth, unghiul de elevare a colectoarelor are de asemenea un rol important. În lunile de iarnă (în special în data de 21 decembrie), soarele ajunge la cel mai slab punct de orientare, la un unghi de iradiaţie minim, de aproximativ 17 grade pe orizontală.
În sezonul rece, unghiul de iradiaţie este foarte mic. Sistemele folosite pentru suportul de încălzire ar trebui instalate cu un unghi mai mare, de pana la 70 grade. În lunile de vară soarele atinge cel mai ridicat punct (21 iunie), adică la un unghi de 63 de grade pe orizontală. În acest caz ar fi recomandat ca unghiurile colectoarelor sa fie mai mici. Pe timpul verii unghiul optim de înclinaţie este de aproximativ 30 grade.
Întrucat sistemul de energie solară ar trebui să aibă rezultate optime pe parcursul întregului an, unghiul optim pentru preparare ACM ar trebui sa fie 40-45 grade iar pentru pregătirea ACM şi a suportului pentru încălzire să fie 55/60 grade. Unghiul mai ridicat în cazul sistemelor pentru ACM şi încălzire este cu atât mai potrivit cu cât protejează în cazul supraîncălzirii din lunile de vară.