Alegerea corectă a unei centrale pe lemn, cărbune și bricheți
Așa cum vă promiteam într-un articol anterior, revenim cu un nou material în care vă vom îndruma să alegeti corect o centrală pe lemn, cărbune sau bricheți.
La aceste tipuri apar cele mai mari diferențe între puterea termică nominală și puterea termică utilă.
Puterea termică nominală reprezintă puterea totală rezultată în urma arderii combustibilului.
Puterea termică utilă reprezintă acea parte din puterea nominala care pleacă din centrală spre instalația de încălzire. Diferența dintre cele două este dată de eficiența centralei. Cu cât centrala are un randament mai ridicat cu atât diferența dintre cele două este mai mică.
Atunci când alegem o centrală vom ține cont întotdeauna de puterea termică utilă.
Exemplu: Putere nominală = 20 KW, randament = 80%, rezultă o putere termica utilă de doar 16 KW
Diferențele mari între puterea nominală și puterea utilă apar din două motive:
- Randamentul centralei. Randamentul centralei poate să difere foarte mult de la o centrală la alta, din acest motiv vă recomandam să verificați de fiecare dată puterea utilă a unei centrale. Astfel o centrlă termică care corespunde normelor CE trebuie sa aibă un randament de minim 55%, iar o centrală cu gazeificare și controlul arderii asistat de o sondă lambda poate sa depașeasca 96%. Acest lucru înseamnă că achizitionând o centrală de 40 KW cu un randament de 55% veti obtine o putere utilă mai mică decâ a unei centrale performante de 24 KW ( Puterea utilă a unei centrale cu eficienta de 55% este de 22kw , iar puterea utilă a unei centrale cu sondă lambda de 24 KW este de 22,8 KW.
- Calitatea combustibilului. În funcție de esență si umiditate puterea calorică a unui kilogram de lemn poate să difere între 3700 și 1200 KCal/kg. Aceste diferențe se rasfrâng bineânțeles și asupra puterii furnizate de către centrala termică.
Este foarte important ca lemnul ars într-o centrală termică să aibă o umiditate de maxim 20%. Pentru a ajunge la acest grad de umiditate lemnul trebuie să aibă minim un an și jumătate de cand a fost tăiat ( să treacă o iarnă și o vară). Acest lucru înseamnă că atunci când ne decidem să montăm o centrală pe lemn trebuie să avem în vedere posibilitatea de a stoca o cantitate de lemn suficientă pentru două sezoane. Orientativ pentru fiecare 100 mp locuința incalzită aveti nevoie de 10 metri steri de lemn pentru un sezon și de un spațiu de depozitare pentru 20 metri steri de lemn.
Exemplu: Pentru o casa de 150 mp vom avea nevoie de 15 metri ster de lemn pentru a face fața unui sezon de încalzire și de un spațiu de depozitare de minim 30 metri ster de lemn pentru a ne asigura o umiditate redusă atunci când îl vom arde.
De asemenea puterea unei centrale pe lemn nu este constantă, avand o putere mai mică în faza de aprindere și spre finalul arderii.
Acestea fiind spuse, iată cum vom alege o centrală termică pe lemn.
Exemplu: Pentru un necesar de căldură de 20 KW. După cum am arătat mai sus calitatea combustibilului poate afecta direct puterea centralei. Astfel cosiderând că există posibilitatea de a nu avea de fiecare dată combustibil de cea mai bună calitate, vom mai adauga 15-20% in plus la puterea centralei. 20 KW + 20% = 24 KW. Prin urmare vom alege o centrală termica cu o putere utilă de minim 24 KW.
Desigur, în cazul în care cobustibilul este de o calitate bună centrala va fi supradimensionată. Acest inconvenient se va rezolva însă prin montarea unui acumulator de căldură. În cazul centralelor pe lemn montarea unui acumulator de căldură este necesară si obligatorie. Despre avantaje, utilitate si modul în care se calculează acumulatoarele de căldură vom discuta într-un articol viitor.